După ce Sebastian Ghiță a reclamat un abuz al procurorilor Direcției Naționale Anticorupție asupra lui, prin măsura interzicerii exercitării calității de deputat, membrii comisiei juridice au decis să „sugereze” Biroului Permanent sesizarea la Curtea Constituțională.
Sebastian Ghiță le-a trimis o scrisoare colegilor deputați, prin care susține că decizia procurorilor este una „extrem gravă și neconstituțională”, fiind un conflict între puterile statului.
„Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituțională și cu potențiale repercursiuni asupra democrației în România. Consider că Parlamentul României și Comisia Juridică trebuie să reacționeze de urgență în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent și Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluționat de către Curtea Constituțională”, a transmis Ghiță.
De altfel, el avertizează că, prin crearea acestui precedent, se va ajunge ca „un reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari, încât să modifice majorități și să schimbe configurații politice”. În plus, el susține că că nici nu se mai poate adresa justiției în aceste condiții.
Sebastian Ghiță este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență, complicitate la schimbarea destinației fondurilor europene, spălare de bani în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată, ca urmare a extinderii urmăririi penale în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. Aflat sub control judiciar, lui Sebastian Ghiță i s-a interzis și dreptul de a-și exercita funcția de parlamentar pentru că, susțin procurorii, faptele de care este acuzat au fost făcute tocmai în această calitate.
Știre în curs de actualizare.